עיצוב התנהגותי של הילד :
עיצוב התנהגותו של הילד ניבנית החל מיום לידתו ועד ליום בגרותו המאוחרת { 12-13 שנים } .
בכדי ללמוד כיצד לעצבו ? מהם צרכיו העתידיים ? בניית הרגליו ועוד,אנו אמורים להחליט החלטות גולריות ולקבל עלינו הדרכה הורית לתקופה מסויימת או היצמדות לסדנת הורים עקבית .
תקלות בעיצוב הההתנהגותי של הילד עלולות לבנות את הילד למצבים לא נעימים בעתידו או אז הטיפול בבעייתו תהא חמורה שבעתייים.
בדף המאמרים תוכלו להיכנס ולהתרשם ולקבל כלים מהותיים על הבסיס לעיצוב ההתנהגותי של הילד וככל שכלים אלו לא יהיו פרקטיים הרי שזה הזמן ליצור עימנו קשר ולהזמין סדנת הורים או חוג בית ובמקרם מיוחדים אף סדנה הורית פרטית .
ההדרכה ההורית שלנו משלבת טיפול זוגי ומתן כלים להורים כיצד להתמודד עם הילד .
====================================================================================================
גבולות ודחפים בחינוך הילד
זוג הורים שהגיעו אלינו לטיפול :
האבא : " בני מתנהג ללא גבולות , קשה לו לקבל מאיתנו חשוב לו לעשות ככל העולה ברוחו ואינו שולט בכך לדברי המטפל הרגשי שלו " .
האמא : בני אינו מתחשב בי כלל , רואה רק את עצמו , משפיע על שאר ילדיי שעושים בבית מה שרוצים באין מפריע .
מהיכן מתחילים ולהיכן צועדים עם חוסר גבולות ודחפים שליליים אצל הילד ?
בספר שמואל אנו נחשפים למצב שבו הנביא בא בטרוניה כביכול כלפי דויד המלך ע"ה . הנביא מתאר מצב שאבשלום בן דויד מנסה להמריד את צבאו של המלך נגד אביו . ואז הנביא מתאר את הסיבה ואומר "ולא עצבו דויד מימיו לאמר מדוע כך אתה עושה ?" { מלכים א',א' } .
המדרש מדבר על זה דברים קשים מנשוא וניתן לעיין במדרש תנחומא ספר שמות פרשת שמות פרק א' ולהתרשם מהדברים לעומק .
ממתי מעצבים את הילד ?
ידוע המעשה על הורים שהגיעו לאחד מגדולי עולם ושאלו אותו את השאלה הזאת . שאל אותם לגיל הילד ואמרו שבן 3 , ענה להם שהם איחרו את הרכבת .
עיצוב הילד מתחיל עוד בינקותו והחל מיום הולדתו . עיצוב הילד מותנה במספר פרמטרים ואולי יותר :
חיקוי – ילד שגדל לומד ממה שעיניו רואות . שימוש דוגמא בבית מהווה לפעמים גורם קריטי לעיצוב הילד למרות שממה שלמדנו אצל דויד המלך ראינו שלמרות מדרגתו הגבוהה , שחיבר את התהילים ועם זאת יצאו מתחתיו שני בנים רשעים אבשלום ואדוניה . שם הבעיה היתה אחרת ונעסוק בה בהמשך.
ילד אשר רואה את הוריו רבים בלי סוף ואינם מכבדים איש את רעהו , יגיע לתובנה שבכדי לשרוד עליך לדאוג לעצמך כי הוריך אינם יודעים לדאוג לעצמם ובטח שלא ידעו לדאוג לך . מעבר לזאת הרי שיקבל כלי התנהגותי שלילי שכאשר אתה רוצה להביע את עצמך עליך לצעוק או לדבר בצורה שלילית .
אגב ,לעתיד הרחוק זה עשוי לפגוע ישירות בזוגיות כאשר בני הזוג צועקים אחד על השני .
הצבת גבולות ודחיית סיפוקים – כדי להציב לילד גבולות עלינו ללמוד את נפש הילד { "חנוך לנער על פי דרכו" } וללמוד את צרכיו בשגרה ובעת מצוקה . כדי להציב גבולות אצל הילד עלינו לגרום לו שיקבל מאיתנו את דברינו מתוך אהבה ולא מתוך פחד לעונש .
כדי להציב גבולות אצל הילד , עלינו ללמוד לנהוג עימו באסרטיביות תמידית ועקבית כדי לגרום לו שהדרך שלנו היא ברורה ולא ניתנת לשינוי { מלבד מצבים מסויימים בהם טוב לומר לילד "טעיתי" שגם מכך ילמד שניתן לטעות ואיננו מלאכים }.
חינוך לגבולות מצריך את ההורים לעצב את הילד לדחיית סיפוקים { שזה נושא מורכב בפני עצמו } שאז הילד למד שלא הכל מגיע כלאחר יד וישנם מצבים של " אני רוצה אבל אין !!! " . פספוס של חינוך לדחיית סיפוקים עלולה לגרום לילד במקום גבולות לחוסר גבולות ועם השנים המצב עשוי להתעבות ולגרום לילד מצבים לא נעימים בחייו .
הורים אמרו לי על ילד חצוף : " מה לא עשינו עבורו ? נתנו לו הכל !!! " עניתי שזו אולי אכן הבעיה שבגללה הוא שם .
מסר אחיד – עלינו ההורים לשדר באופן קבוע ותדיר מצב של זוגיות בריאה ודעה אחידה ללא זאת הילד לומד שיש קונפליקט בין ההורים ואז הוא לומד לדאוג לעצמו ולעשות ככל העולה על רוחו . מלבד זאת הרי שיעצב את עצמו למצב של פיצול ובעיניי ראיתי בני נוער שהתפרצה אצלם הפרעה דו קוטבית בשנות נעוריהם עקב גדילה של פיצול בבית .
אחד המטפלים הגדולים בעולם אמר פעם שילד מצפה לראות בבית "הורים" וזה מה שיגדלו לאישיות בריאה . כאשר הוא רואה "אבא ואמא" { ולא הורות מאוחדת אלא שני הורים } , הוא לומד לגדול לפיצול ולעתיד זה יגרום לו נזקים גדולים באישיות שלו .
זוגיות בריאה – האם ניסינו לשאול עצמינו האם ניתן לבטוח באדם ולקבל ממנו עצות אם אינו יודע להתנהג או אינו בעל בטחון ? אסכים שהתשובה ברורה לכל ושלעולם לא נקבל מאדם לא יציב או חסר בטחון . עדיף "לסמוך על עצמינו" .
ילד הגדל בבית מפוצל כנ"ל , לומד שאינו יכול לסמוך על הוריו שיגדלוהו בבטחה ויביאוהו לחוף מבטחים כי הם עצמם אינם יודעים לנהל את הספינה ומשכך "עדיף לי לנהל את הספינה למרות שאיני יודע איך אבל לפחות אני דואג לעצמי".
משם נבחין אצל הילד מצב של תחילת "חוצפה" { שגם עליה נרחיב פעם אחרת } ועם הזמן לסימפטום של מרדנות . מכאן נוכל להבין שהילד יתקשה לקבל מאיתנו מאחר ואיננו משדרים לו יציבות ומאחר שאנו משדרים לו חוסר בטחון עקב המצב הקונפליקטי השרוי בבית תדיר .
בדרך כלל , ילד ללא גבולות משדר לנו בטחון עצמי מופרז כאשר המציאות תראה בדיוק את ההפך , הילד יגדל לחוסר בטחון ועשוי לפתח חרדות כאלה ואחרות .
ממצב חרדתי זה ומתוך רצון לבלוט בחברה שדוחה אותו תדיר , הוא יעשה הכל בכדי להתבלט מה שיגרום לו לחציית גבולות ועם הזמן ולאחר שיתרגל הוא יאמץ דחפים שליליים שיביאוהו למקומות לא נעימים בחברה .
מאחר והוא יכיר במצבו { או שלא יכיר בתת מודע } הוא יחפש את החברה שמתאימה לו { חברה שלילית ופגועה } מה שעשוי להגדיל אצלו את ההרס העצמי . ממעגל שלילי זה יהא קשה לו מאוד לצאת מה שיחמיר את מצבו החברתי והאישי .
בכדי לחלץ ילד הנמצא בחוסר גבולות עלינו לפעול בדיוק הפוך מהמקום שמשם הרסנו את הילד .
בדרך כלל , ההורים יעצמו עינהם ויטילו את האחריות על הילד ואכן זה נכון שכעת כאשר הילד בגיל 18 אחריותו במעשיו ועליו לתקנם ולדעתי האחריות מתחילה מגיל 13 כפי שנוכחנו לדעת בעניין יעקב ועשו "ויגדלו הנערים ויהי עשו איש יודע ציד איש שדה ויעקב איש תם יושב אהלים " . מגיל זה הם כבר נעשו ברי דעה והתורה מעידה עליהם שעשו נעשה לאיש יודע ציד איש שדה ויעקב איש תם יושב אהלים .
אבל הגדולה אצל הורים אחראיים מתגלה כאשר הם מקבלים אחריות ומבינים שהם גידלו את הילד למצב זה ועושים הכל כדי לסייע לו לשנות את מצבו והעזרה לילד היא קבלת האחריות . ברור שעל הילד לקבל אחריות ולהגיע לטיפול לעבוד על עצמו שכן ללא זאת הרי שהוא מתנער מאחריות ותהליך טיפולי לא יהא בר ביצוע .
לסיכום :
גבולות אצל הילד נוצרים בעקבות האקלים בו הם חיים , היחס לו הם זוכים מהסביבה בכלל ומהוריהם בפרט , ומסרים אותם הם מקבלים ומהם הם לומדים בשנות חייהם מהסביבה ומהוריהם .
דחיית סיפוקים זהו תהליך שנוצר אצל הילד החל מיום הולדתו ועד לגיל נערותו שאז תכונותיו הולכות ומתקבעות כפי שלמדנו בעניין יעקב ועשו .
ולכן עלינו להיות זהירים לכל אורך שנות חייהם של ילדינו לבל נעשה טעויות בגישה אליהם או ביחס , וחלילה במסרים אותם הם מקבלים מאיתנו .
קשה תרבות רעה בתוך ביתו של אדם ממלחמת גוג ומגוג, דאלו במלחמת גוג ומגוג כתיב (תהלים ב') למה רגשו גוים, ולהלן כתיב ה' מה רבו צרי, וכיוצא בו עשה דוד באדוניה שלא רידהו ביסורין, ולא גער בו, ולפיכך יצא לתרבות רעה, דכתיב (מלכים א א) ולא עצבו אביו מימיו, (מלכים א' א') ואותו ילדה אחרי אבשלום, והלא אבשלום בן מעכה ואדוניהו בן חגית, מהו ואותו ילדה אחרי אבשלום, אלא מתוך שיצא לתרבות רעה ולא רידהו אביו, וכתיב באדוניהו ולא עצבו אביו מימיו, אף הוא יצא לתרבות רעה לפיכך כתיב ואותו ילדה אחרי אבשלום { שמו"ר שמות א'}.
לקבלת פרטים לייעוץ ראשוני אנא השאירו פרטים באתר ואנו נשוב אליכם בהקדם .
"הפרעות התנהגותיות "
תחילתן של הפרעות התנהגותיות מתחילות בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות.
להבהיר כי חלק מבעיות אלו עשויות להיות נורמטיביות אצל ילדים אחרים . אבל הנטייה להתפתחות של הפרעות התנהגותיות מתבטאת בפיתוח דפוסים כרוניים של תוקפנות, התגרות, שיבוש חיי היומיום ועוינות ולפעמים אלימות .
הטריגרים הגורמים להפרעות התנהגות
מדענים זיהו גורמי סיכון הקשורים להפרעה זו, כגון היסטוריה משפחתית של מחלות נפש או התמכרות לסמים, חשיפה לתרופות או טבק במהלך ההתפתחות העוברית, התעללות בילדות, מתח, גורמי איכות הסביבה, כגון חיים משפחתיים שאינם יציבים, העדר השגחה וקשיי משמעת.
בעלי הפרעות התנהגות ובעיקר ילדים , עלולים לסבול מהפרעות נפשיות, רגשיות או התנהגותיות אחרות, כגון הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD).
הפרעות נוספות העשויות לצוץ ולהתפתח כתוצאה מחוסר טיפול בהפרעת התנהגות :
1 הפרעה דו קוטבית .
2. דכאון .
3. הפרעות אישיות למינהן .
4. התמכרויות למינהם .
5. סיכון מוגבר לפציעה .
6. חציית גבולות בכל המישורים וגם במישור החוקי - פלילי .
7. בעות וחרדות חברתיות .
8. כישלון בלימודים .
9. בידוד חברתי .
10. התאבדות .
סימפטומים להפרעות התנהגות
כל ילד בעולם מעובר חוויית הפרעה התהנגותית כזאת או אחרת . אך כאשר אנו רואים שהפרעה זו נמשכת למעלה מחצי שנה ומוכיחות התנהגויות חמורות יורת מהנורמה של בני גילם יכולות להראות לנו כיוון של הפרעת התנהגות בהווה . בעיות אלו עלולות להתפתח לדפוסים כרוניים של תוקפנות, עוינות, התרסה ופגיעה בחיי היומיום.
ילדים עם הפרעות אלו עלולים לחוות התקפי זעם תכופים וארוכים, לפגוע בעצמם או באחרים, להיות מעורבים בפעילות פלילית, להסתבך בשקרים, לעשן, להשתמש באלכוהול או בסמים, להפגין התנהגות מתריסה בגלוי, או לעסוק בפעילות מינית מוקדמת. כמו כן, הם עשויים להיעדר לעיתים תכופות מבית הספר או להיכשל בלימודים, ויש להם גם סף ממוצע גבוה להיות בסיכון להתאבדות .
התסמינים התדירים מאוד אצל בעלי הפרעה התנהגותית :
- פעילות מינית מוקדמת
- התפרצויות זעם תכופות או משמעותיות
- עוינות
- שקרים
- התרסה גלויה כלפי הורים ומורים
- הרס רכוש
- התנהגויות של הרס עצמי
- היעדרות מהלימודים
- גניבה .
- שימוש באלכוהול או בסמים
- מעשים אלימים ותוקפניים, כגון בריונות, לחימה, או התאכזרות לבעלי חיים.
טיפול בהפרעות התנהגות
הכרה בהפרעות התנהגות וטיפול מוקדם מועילים למצב. הטיפול מתמקד לעיתים קרובות בפיתוח מיומנויות לילד ולהורים. מעורבות איש מקצוע מתחום בריאות הנפש הכרחית.
עם התפרצות התסמינים, יש לקבל טיפול רפואי מיידי, אם הילד עוסק בהתנהגות מאיימת, שאינה הגיונית, מפגין נטייה להתאבדות, סובל מפציעה רצינית, מנת יתר של סמים, הרעלת אלכוהול או שהוא חווה כל מצב אחר הדורש תשומת לב של טיפול חירום.
טיפול רפואי מיידי נדרש גם אם הילד מסתבך לעיתים קרובות, חווה שינויים משמעותיים במצב הרוח, עוסק בהתנהגויות מזיקות או הרסניות, סובל מבעיות שינה או מבעיות אחרות הגורמות להורים לדאגה.
במקרים מסוימים, הפרעות התנהגות עלולות להיות מסכנות חיים ודורשות טיפול רפואי מיידי. מקרים אלו כוללים אחת או יותר מהתופעות הבאות: תסמיני הרעלת אלכוהול, כגון נשימה איטית, חוסר נשימה, קצב לב איטי, הקאות ממושכות, עור קר ולח, צבע כחלכל על השפתיים או הציפורניים, התקפי פרכוסים, בלבול או איבוד ההכרה ולו לרגע, טראומה, כגון עיוות עצמות, כוויות, פציעות עיניים ופגיעות אחרות.
טיפול רפואי רגיל לילד הוא הצעד הראשון החשוב במניעה ובטיפול בהפרעות התנהגותיות. לאחר קבלת טיפול חירום, מתמקד הטיפול בפיתוח מיומנויות לילד ולהורים. ילדים עם הפרעות התנהגותיות מקבלים תכניות קוגנטיביות, הכשרת מיומנויות למגעים חברתיים, ואימוני כישורי הסתגלות.
טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה וטיפול קוגנטיבי התנהגותי מועילים אף הם, במיוחד אם קיימות גם הפרעות מצב הרוח או הפרעות אחרות. ההורים יכולים לקבל הדרכה הורית, ולהשתתף בקבוצות תמיכה.
*******************************************************************************************************
"איזהו חכם הרואה את הנולד ". לקבלת פרטים לייעוץ ראשוני אנא השאירו םפרטים באתר ואנו נשוב אליכם בהקדם .
שלווה בארמנותיך :
לפרטים נוספים :
טיפול זוגי .
טיפול רגשי .
פסיכותרפיסט מומלץ .
קלינאית תקשורת - טיפול בשפה ודיבור וכו' .
ועוד .
שלווה בארמנותיך :
לפרטים נוספים :
טיפול זוגי מומלץ .
טיפול רגשי מומלץ .
פסיכותרפיסט מומלץ .
קלינאית תקשורת בנתניה - טיפול בשפה ודיבור וכו' .
ועוד .